Madrid’s metro gets a new identity with a black-finned facade

Architect: Gutiérrez-delaFuente Arquitectos, Nexo Arquitectura, and Andrés Perea Arquitecto
Spot: Madrid
Completion Date: September, 2022

The first section of the new house for the Metro de Madrid, the Centro Integral del Transporte (CIT), has been finished with just about zero-emission constructing status. Developed by a staff of architects from Gutiérrez-delaFuente Arquitectos, Nexo Arquitectura, and Andrés Perea Arquitecto, the CIT signifies the very first phase of a more substantial redevelopment job in the city’s Chamartín neighborhood. Increasing 196 feet (60 meters) and masking 247,569 square feet (23,000 sq. meters), the constructing wrapped in black prefabricated concrete fins will soon be dwelling to 1,100 personnel.

The web page is located north of the city’s middle, and will activate a previous industrial plot for public use. (Courtesy Nexo Arquitectura, Gutiérrez-delaFuente Arquitectos, and Andrés Perea Arquitecto)
Rendering of an office and cultural complex
On completion, the website will be related by an inside garden created by Batlleiroig. (Courtesy Nexo Arquitectura, Gutiérrez delaFuente Arquitectos, and Andrés Perea Arquitecto)

The masterplan will connection the web page, a previous prepare depot for Metro Line 1, with its bordering streets, featuring a central public house near the Plaza Castilla. The complicated is found immediately west of the city’s properly-acknowledged Gates of Europe towers, made by Philip Johnson and John Burgee. When concluded it will consist of a big backyard, Museum of Transport, and creating for the Regional Transportation Consortium, in addition to the CIT. Components of the previous depot’s industrial architecture have been mirrored in the new design and style, which includes a truss program in the park abstracted from the depot’s roof form, and the CIT’s mechanical doorways, metal staircases, and exterior fins. The back garden, made by Batlleiroig, will element indigenous plantings.

former train depot
The CIT’s design and style is inspired by the site’s former educate depot. (Courtesy Nexo Arquitectura, Gutiérrez delaFuente Arquitectos, and Andrés Perea Arquitecto)

The CIT’s facade is wrapped in 483 black-coated, prefabricated concrete fins vertically-arranyed across its faces to make a uniform search previously mentioned the glazed podium foundation. The podium sits at the rear of a sequence of exposed truss-like bifurcated columns, whose canary-yellow shade is observed all through the city’s metro method. The facade emphasizes the geometrically-clear massing of the building, which is structured by a blend of rectangular prisms, and sloped roofs, with mast-like styles that were abstracted from the roof of the first depot.

Detail of a concrete-finned facade
The sloped rooftops have been inspired by the site’s industrial heritage. (Fernanda Alda)

From the east, the sloped roof defines a skinny profile for the structure, but from the south, the length of the constructing is emphasised as two flat-fronted packing containers. Whilst the alternating extensive-and-slim profiles increase a dynamism to the building dependent on vantage stage, the facade’s uniformity makes a continuously-branded experience of the new headquarters.

In get to obtain environmental targets, considerations around energy and materials use appreciably shaped the building’s construction and facade layout. By shifting the excess weight to exterior pillars, this opened the floorplates for the sought after inside office structure, but also permitted for prefabricated design components that lowered structural pounds and materials squander. The black fins ended up positioned every 26 ft (8 meters) aside on the ground stage, and 6 toes (two meters) aside on upper concentrations. This will mitigate solar attain inside the interior, reducing the building’s general vitality intake.

rooftop terrace
The Gates of Europe can be seen from the rooftop terrace. (Fernanda Alda)

Further solar research on the shading of existing properties were carried out to optimize the CIT’s facade structure. On higher flooring, the outer layer of the double-glazing supplies photo voltaic mitigation, although the interior layer gives acoustic insulation. On the east- and west-struggling with facades of the upper floors, folded aluminum cladding was used, with glazing positioned to additional mitigate electricity loss. A technique of 56 geothermal wells and 512 photovoltaic panels round-out contributions to the building’s renewable power goals.

Project Technical specs